Bugün satrançta fil çiftinin gücünü anlatmak istedim. Satrançta her taşın kendine has hamleleri oyuna farklı farklı heyecanlar katmaktadır. Fil çifti belki de bunların başında gelebilir çünkü yanyana gelmiş 2 filin şaha ve veya vezir kanadına baskı yaparak yerleşmesinden itibaren oyunda tansiyon yükselir. Fil çiftinin 2 si veya 1 i ile birleşecek diğer taş veya taşlar daha da baskıyı arttıracaktır. Ayrıca feda olasılığını da eklersek heyecan daha da artar; keskin ve ölümsüz oyunlar ortaya çıkar.. Prensip olarak fil çiftine sahip olan taraf merkezi filleri için tamamen açmalıdır. 

Aşağıdaki oyunlarda fil çiftinin değişik kullanımlarına örnek oyunları inceleyebilirsiniz... 

 

 

1) Keres,Paul - Spassky, Boris / Gothenburg, 1955

satranc fil cifti 1

Yukarıdaki konumda Beyazlar fil çiftinin baskısını en yüksek seviyede kullanıyor. 1. Qxg7!!+ (Fil çiftinin oyuna girebilmesi için şah ortaya çıkarılıyor.) Kxg7 2. Nxd7+ ( Şimdi fil çifti siyah şahın olduğu yere tamamen hakim (Alt konum) Siyah şahın sadece g8 karesini kullanabildiğine dikkat ediniz..)

satranc fil cifti 3

 Kg8 3. Nf6+ (Şimdi Siyah şahın gidebilecek 3 yeride olsa da hepsinde açarak şah ile vezir kaybından ve fillerin etki alanından kaçamıyor) Kf7 4. Nd5+ 

1-0 

satranc fil cifti 5

 

2) Rotlevi,Georg - Rubinstein, Akiba / Lodz, 1907

Şimdiki oyun Rubinstein'ın ölümsüz oyunu. Yine yanyana şaha bakacak şekilde yerleşmiş fillerin yardımı ile atak tüm taşlarla en yüksek seviyesine çıkıyor..

satranc fil cifti 6

1... Rxc3!! (e4 teki filin koruyucusunu kaldırıyor ve Fe4 istiyor; ardından Ve4Vh2 mat tehditi veya 3.sırada atak fikri ile) 2. gxh4 (2. Bxb7 Rxg3 3. Rac1 Rh3 -/+ 15.00 siyah ağır üstün) 2... Rd2!

satranc fil cifti 7

 

(Bir saptırma hamlesi ayrıca 2.yatayda h2 ye atak. Vezir fedasına rağmen kalan siyah taşların ne kadar çok işbirliği içinde olduğuna ayrıca dikkat ediniz..)3. Qxd2 Bxe4+ 4.Qg2 Rh3 (Açmazda çaresi kalan vezir.. Fil çifti ile at kalenin de yardımı ile atak en yüksek seviyede)  

0-1

satranc fil cifti 8

 

3) Miles,Anthony - Browne, Walter / Luzern, 1982

 Şimdiki oyun ise fil çiftinin en yıkıcı kullanışını gösteriyor...Siyah şaha yönelmiş 2 fil bakalım nasıl etki edecek?

satranc fil cifti 9

1. Bxh7!+

satranc fil cifti 10

(Şah açığa çıkarılıyor..Ardında da vezir atağa hazır) Kxh7 2. Qh5+ Kg8 (Peki ya şimdi?)

satranc fil cifti 11

3. Bxg7! (Fil çiftinin en yıkıcı gücü!! 2 fil de feda edilerek şah tamamen açığa çıkarılıyor ve kalan diğer taşlarla mat atağına başlanıyor. Artık saklanacak bir yer yok!) Kxg7 (3... f6 4. Qh8+ Kf7 5. Bxf8 Rxf8 6. Qh7+ Ke8 7. Qxc7 Siyah vezir düşüyor..) 4. Qg5+ Kh8 5. Qf6+ Kg8 6. Rc4 (vezir-kale matına çare yok)

1-0

satranc fil cifti 12

 

( Analizler : Stockfish 10 )

SÜHEL AYDINALP

2.KADEME SATRANÇ ANTRENÖRÜ

GSE SATRANÇ MERKEZİ, İzmir,Narlıdere,TÜRKİYE